Psykiatriker/Psykolog

Sen tänkte jag bara tillägga en sak som vissa verkar ha svårt att förstå. En Psykiatriker är inte samma sak som en Psykolog.. Även om jag förmodligen, förhoppningsvis, snart hittar en bra psykolog också.

Ni kan ju alltid googla på skillnaden.. ;-)

Vad har jag gjort?






Jag har idag överlämnat min bloggadress i min läkares händer. Vad har jag gjort?

Dr Urban Södergren, specialist i allmän psykiatri.


Det här är min läkare
på finsidan av stan. Så nu vet ni det, och nu vet Herr Urban Turban att jag bloggat om honom när han läst det här, om han kommer ihåg att göra det vill säga. ;-) 

Jag är bra rolig- visst är jag!?
Jag borde fan få betalt för att jag gör reklam för honom och Quality Care Europe AB nu.. ;-) 


Mamma

Mamma lät lite lättad men ledsen idag. Snackade i telefonen förut. Hon har jobbat sin sista dag idag, i livet, och hon vet nog inte själv nu hur framtiden utformas, och inte vi heller. Vi får verkligen hoppas på det bästa..

Hon är pensionär nu.

Jag har länge sagt att hon skulle skaffa sig en hund, men hon vägrar, och jag förstår inte varför. Djur gör så otroligt mycket, iaf i mitt liv, för mig gör det livet så mycket mer värt att leva, att få bry mig om mina kära katter varje dag, och jag skulle som sagt gärna också haft en hund om jag kunnat. Har till och med funderat åtskilliga gånger på att spara ihop pengar och överraska henne med en söt liten hundvalp i en korg, nångång när jag åker till Norr och hälsar på.. men hon säger att jag skulle få ta tillbaka den isåfall, att nej minsann hon ska inte ha nån hund. Fattar inte.. och ändå är hon så gulligull med mina katter när hon är här nångång per år...

Dubbelmoral morsan-dubbelmoral!?  U like-but u not want?

Cinnamon is the shit!

Hittade kanelrökelser idag när jag var på stan efter mitt läkarbesök på finsidan..

Åh vad jag har letat! Äntligen! Luktar ljuvligt mysigt!

..och så har jag inhandlat årets första julklapp som går till syster + en turkos buddha som jag velat ha länge som var nedsatt i pris. Så nu köpte jag den. Ska väl ta fram staken också och sätta nånstans och så får vi se var den nya Buddhan passar in..

Nu är massa värmeljus tända, rökelsen på, staken skall tas fram och jag har käkat saffrans-bullar, såna med mandelmassa i, och mjölk.. mmmm, det var gött. Julmust har också inhalerats höll jag på att säga. Invigts kanske låter mera rätt.... ;)

The Christmas Is On!?

Kyskhetsbälte?

Är det bara jag som inte riktigt hajjar grejen?





FRIGO

Produktbeskrivning

Trunkkalsong med den patenterade Frigo-lösningen. Korta ben, bra passform med Frigo emblem runt hela resåren i midjan . Tillverkad i 48% bomull, 48% modal & 4% elastan.

Vad är Frigo lösningen?
1.Öppna fickan genom att frigöra justeringssnöret från låset.
2.  Dra på dig kalsongerna och lägg paketet i fickan. Lägg ännu inte tillbaka justeringssnöret i låset.
3.  Stå rakt, justera snöret så att du inte känner det. Lås. Sätt dig nu ner för att känna spänningen i justeringssnöret. Lossa justeringssnöret ytterligare så att du inte känner det alls.
4.  Lås.

Pris butik:

470 SEK

Pris Campadre:

149 SEK

Är det menat för välutrustade män eller bara som ett nytt säljknep.. Eller för alla med "paket" överhuvudtaget.. Tycker det låter lite weird, tänk om snubben får stånd då helt otippat- vad händer då? Iofs, kanske är menat mer som en "sport-bh" för män fast för de nedre regionerna...... 

Dagens tanke. 


Morgonstånd har guld i mun.

Suttit i morgonrocken hela eftermiddagen och funderar på att sitta kvar, men jag är så jäävla sugen på Blå Castello.. sjukligt gott ju.


Känns ju trist att inte ha något gott att smarra på en lördagskväll..


Tunisien/Monastir

Jag och Jeanette har börjat kolla sista-minuten, kanske om vi hittar nåt kap så unnar vi oss det runt den 10 december en vecka.. Tunisien ligger bra till för tillfället ekonomisk, sen är det rätt billigt att leva där fortfarande. Hur det sen ska gå med alla muslimer om vi åker dit, det är en annan fråga.. hö hö..

Skulle sitta fiiiint att komma hem till jul å va fräknig å somrig mitt i vintra i af!

:)

 Monastir.

Om någon som läser varit där så får ni gärna lägga in en kommentar och tipsa om saker..

Drömma drömma vidare.

Såg en så sjukt fin amstaff-valp när jag åkte till vårdcentralen i morse. Jag tittade på den och log och såg nog ut som jag hamnat på rosa moln.. Drömma drömma vidare. Men tror i ärlighetens namn att en hund skulle göra mig glad, få ut mig i luften och bli mindre deprimerad, men en hund är ju ett ansvar i minst 10 år.. och inget man bara köper över en tanke.. tyvärr.



*Hej! Jag vill ha dig!*

Dagens känslor.

Det är nog första gången jag är nöjd över Försäkringskassans hanterande och agerande angående min sjukskrivning. Har en handläggare som känns otroligt förstående, är väldigt trevlig och mina pengar kommer in imorgon som dom ska. Hon har kontaktat min läkare och han henne, dom har ringt om varandra tydligen, men inte för att hon hade tvivel på om jag har rätt till sjukpenning, utan mest för att höra hur det går för mig med allting. Nu ringde hon mig skyddat, lämnade meddelande och jag ringde upp efter ett djupt andetag. Det är aldrig roligt att ha med myndigheter att göra och jag skulle kunna göra vad som helst för att få må bra, bli pigg och få ett utvecklande bra jobb. Provar mediciner hit och dit, hit och dit. Nya sömntabletter, och väntar fortfarande på nån slags kontakt med Affektiva i Huddinge. Men ingenting händer, och därför händer det inte så mycket inom mig heller. Same old, same old.

Den där arbetsintervjun jag så gärna ville gå på, blev det inget av, för jag kände sån stark ångest, social fobi att jag inte klarade av att ta mig iväg. Att möta andras blickar vissa dagar, "bara" det ger mig svettningar, hjärtklappning och huvudvärk. Begravningen av mormor gick inte heller, jag orkade inte helt enkelt, orkade inte möta släkten och spela glad och normal..

Många tänker nog att det bara är att åka om man vill- tro mig- det är mycket jag vill men inte klarar av, och som jag sagt så många gånger är det inget jag rår för. Jag har bett om terapi, jag har bett om hjälp i 6 år, nu först börjar det hända saker, och jag har gjort allt själv, mitt i hela min förvirring och i mitt troliga funktionshinder, adhd och i min bipolära sjukdom vilket vi är XX% säker på att jag har. För det är ett hinder i ens liv, när man inte ens har anat, vetat att jag haft det sen födseln, jag måste lära känna mig själv igen. Lära mig att leva med det, och att försöka få min omgivning att förstå. Det är det jag kämpar mest med. Depression på depression, denna hjälplöshet, trötthet, ensamhet, hyper eller hypo-aktivitet.. Jag känner inte så många som förstår, men jag älskar verkligen dom vänner som försöker, och som accepterar mig för den jag är fullt ut utan att försöka skuldbelägga mig, för ja, jag känner ofta en skamlig skuld över hur jag är ibland, det finns en stämpel på hur man skall vara, och jag är inte den.

Nej nu får jag tårar i ögonen, vill inte gråta, men det är på väg.

Jag skakar just nu efter samtalet och efter det jag har skrivit. Obehaglig känsla. Det blir alltid sån otrolig ångest inför och efter såna samtal, att undra, att förklara och sällan känna sig förstådd, men det kändes bra ändå. Otrolig lättnad- varit så orolig att jag inte ska få pengar inför julen, och bara julen i sig är en jobbig men mysig högtid som jag både längtar efter och bävar inför. Jag längtar efter att få träffa mamma, pappa, syster, barnen och allihopa, men önskar jag kunde gömma mig bakom en tomtemask samtidigt.

Nåväl. Det här var dagens terapi för mig, att få skriva av mig. Saker känns alltid lättare då.

*kärlek till de mina*

BondeRoger!

Helskön parodi på min favorit-bonde Roger....


Vampyrerna i Dalen

Varit sjukt trött sen L åkte hem. Sov hela måndagen efter hon åkt, när jag väl klev upp kl 20 på kvällen, så var jag vaken en timme, sen slocknade jag i soffan igen en timme och hörde inte ens när det knackade på dörren när jag fick besök och kramar av en saknad M. Igår var jag också supertrött och helsnurrig hela dagen men ändå uppe i varv, så somnade strax före 4 i natt.. Vaknade 6:30, messade fram å tillbaka med M från kl7, som peppade mig att ta en kopp kaffe, kliva upp och gå och ta dom där blodproverna när jag ändå var vaken.. Så har sovit 2,5 timmar, åkt till Dalens VC där laboratorieteknikerna, som dom så fint heter, (vampyrerna) sög ur mig lite blod, sen handlade jag lite och promenerade hem. Nu sitter jag som i en dimma och har kollat lite på tv och käkat frukost.. 

Måste sova lite nu.

Intresseklubben antecknar va!? *superspännande*

By the way kollade jag och Linda på Twilight i söndagsnatt, superbra film måste jag säga, som jag missat helt. Förmodligen för att jag inte brukar gilla vampyrfilmer så överdrivet mycket, men den här var lite moderniserad kan man ju säga, så nu ska jag ta med mig nån och gå på 2:an på bio tänkte jag, ja om jag nu får mina pengar på fredag....

bye for now on.

Nu saknar jag dig M.

.. och hoppas du kommer hit ikväll.. bara ligga sked och kramas skulle vara mysigt och avslappnande.

Men fan- käften på mig nu!! Känner mig lite speedad, som Cindy brukar vara, måste fan ta en "atta" å komma ner i varv lite tror jag så jag kan få några timmars sömn till idag..

NU SOVA! NU...!!



Det kom en tår..

Linda har nu åkt hem och det kom en tår i ögat när vi sa hej då. :( Följde henne till t-bananen för en timme sen och nu sitter hon förhoppningsvis tryggt på tåget hem. Känns skitjobbigt och deppigt faktiskt, men ändå blir det skönt nu att köra tysta leken ett tag, för fan vad vi har surrat och tokat oss i 5 dagar nu, och med en sjukskrivning som min så tar det ju på mig mentalt. Men var det sååå himla värt!!!! =D (trodde iofs inget annat heller) Men nu behöver jag återhämta hela mig, och säkerligen Linda också när hon väl kommit hem. he he..

*phu* 

Har träningsvärk i hela magen av att vi skrattat och tokat oss så mycket, för ingen kan nog dryga sig som oss.. Vi är som två fjortisar när vi väl träffas och då kan ni ju förstå vilken nivå vi hamnar på.. ;-) Men sjukt kula 5 dagar har vi haft och nu är jag trött som få som sagt. Dessutom satt vi uppe i natt och kollade på film och vi somnade väl vid 3 och upp vid 6.. Sååå.. Skriver mer sen, nu måste jag sova innan jag får ett mentalt sammanbrott. ;-)

Tiden går alltför fort när man har roligt.. Men tysta leken börjar.. NU....! ;-)

Puss å kram på dig Linda och tack för dom här dagarna! <3<3<3


Dagens citat

 Hjärtat har skäl förståndet aldrig kan fatta..

(kan inte annat än hålla med, var så bra så jag var tvungen att dela med mig lite så här på morgonkvisten..)


Lost??

Och när fan tänker Lost sätta igång igen då? Saknar..

SAWYER :) (Josh Holloway)

 The sexiest MAN alive! I´m LOST! :)

By the way.. Grannarna kollade porr i lördags igen.. :P




Om ni undrar!?

Ja om ni undrar varför jag aldrig lägger upp mobilbilder längre så beror det på att usb-kabeln inte funkar. Fattar inte varför då den ser helt intakt ut.. men men, får väl gå på jakt efter en ny, men känns inte som jag prioriterar att lägga pengar på det just nu.. :(

Hardcore my ass..

Trots att jag bara sovit 5 timmar, känner jag mig piggare idag. Tog den där nya sömnisen igår, först en, hände ingenting-hardcore my ass tänkte jag- så efter en timme tog jag en till, och då somnade jag väl till slut nångång efter 2 tror jag. Svårt också att sova igen när man haft skedsällskap hela helgen. :/ Men upp vid 7 för ett besök på den allra heligaste nyskurade toaletten, sen i säng igen. Men somnade inte om. Klev upp 9.30 vilket är fantastiskt då jag legat minst till kl 13 nu på slutet och "sovit" minst 12 timmar.. 5 timmar i sträck känns gudomligt, brukar vakna efter 2-3 timmar och ligga och vrida och vända hur länge som helst. Hoppas det blir ännu bättre i natt för imorgon 13.30 kommer kära Linda på besök och stannar tills på måndagmorgon och då vill jag känna mig så pigg som möjligt iaf..

Varit så labil på slutet och så grinig och snäsig- inget kul att känna sig så och sen behöva be om ursäkt, känns inget bra såklart.. och det spelar ingen roll om människor vet att jag blir så här när jag är trött, det är ändå inget roligt att vara grinig och känna sig som man har fröken röd hela veckorna. :(

Har redan käkat frukost, och nu en clementin som mellanmål. Måste försöka skärpa mig och mina matvanor igen, blivit mycket godis på slutet. Kollat på Biggest Loser och samtidigt tränat lite hemma både med hantlar och utan så nu känner jag mig lite nöjd! 

Ska försöka ta mig ut på en längre promenad också idag, och då kommer jag förhoppningsvis känna mig piggare efteråt.

Halleeee-lu-li-aaa!




Sean Puffy Combs, Puff Daddy, P Diddy, Diddy, Sean Combs.

Ja vad säger man, kärt barn har många namn. Kom bara på det för jag ser videon "I´ll be missing you"- hyllningen till Notorious B.I.G när han gick bort- och den är alltid lika bra den låten även om Puffy ser ut som en juckande anka i den..




Skärmarslick & Skärdolmen


Fler än jag som kommit på att man kan döpa om t-bane-stationerna.. här är inte alla döpta men några. =) Minns när jag bodde i Alby och satt på fyllan på väg hem. Camilla var här nere på besök. Vi var fulla, och glada och jag började dryga mig och ropade ut och döpte om varje station hem från slussen.. 15 st dåförtiden..  Hade riktigt kul där, och skrattade så jag kiknade.. om alla andra tyckte det var lika kul det vet jag inte.. ;-)

Känner mig som en hårig pung förmodligen känner sig i en svettig bralla..

Vet inte, mår bara skit idag. Har inte hänt något särskilt, förutom en ganska orolig natt och sjukt svårt att somna igår.

Tog för första gången i mitt liv 3 sömntabletter, då 2 inte gav nån verkan, och fick tydligen för mig att det var en bra idé att ligga och äta godis i sängen och vaknade med godisskålen framför ögonen- också första gången nåt sånt hänt i mitt liv. Men man ska vara med om allt. Som om jag skulle sova bättre om jag ligger å käkar socker? ja jävlar..!?

Läste sen på biverkningarna för sömnmedicinen jag käkat ett tag att vid fler än 2 tabletter eller nåt så har vissa gått upp mitt i natten och ätit utan att komma ihåg det dagen efter.. Kanske förklarar godisskålen i sängen. Zolpidem rockar fett...eller inte...

Herregud. Tur jag ska hämta ut dom nya hardcore istället så jag sover istället för att t.o.m äta i sömnen.....


Frenetisk onani?

Ja och dom där nya sömnisarna glömde jag såklart att hämta ut när jag shoppat kläder å mat. Förresten vad jag så trött att jag inte orkade, så det får bli imorgon. Ska iväg nån dag och ta blodprover också. Oh så rolisch.. :/

Jag var tvungen att logga in igen nu för att berätta en till sak, särskilt till dig Sandra.... moa hahahahaha. Vid nåt tillfälle där när han frågade vad jag gör på dagarna, så skrattade jag och sa vad jag gör, och sen var jag bara tvungen att påpeka det där med att "onanera som frenetiskt hela dagarna" var jäkligt roligt sagt av honom förra gången.. ha ha ha. Då vart han också tvungen att skratta och sa lite generat; 

-Jaså du tyckte det va? ha ha ha, så det var inte din grej, nähäpp. ehrm. *host* men det finns faktiskt dom som har problem med det även om det låter roligt..

varpå mitt svar blev;

-Nä om det var så väl ändå...

;)




Apa-ti

Mamma ringde ikväll. Jag försökte lura henne (men började tyvärr vrålgarva) och berättade om den s.k apan som satt i min säng och skulle döda mina katter om jag åkte på intervjun..

-en apa? en levande apa? sa mamma.. helt tankspridd och förvånad..

ha ha haaaa. Alltså nej hon är inte blåst, men jag tror hon syftade på om jag hade sällskap eller nåt, vad det nu skulle ha med en levande apa att göra!?.. Om det typ var nån som hindrat mig... eller så trodde hon väl att det snurrat runt helt. 

Noll inspiration och känsla för det mesta nu. :/

Varit på snofsiga sidan av stan för ett läkarbesök hos min lätt dagdrömmande senila-men trevliga- läkare som frågar samma frågor varje gång varje kvart om och om igen.. Man är fan heeelt mentalt utkörd efter en timme hos honom.... efter att ha talat om tusen gånger hur jag känner mig när jag känner mig manisk/deprimerad/fobisk, hur jag känt mig sista tiden- hit, dit å överallt.. Bla hej bla hå. Idag satt han iofs en kvart minuter å försökte få tag på dom på Affektiva mottagningen men det bröts eller nåt, så han skulle skicka ett nytt mail...... "Så här får det inte gå till"-kan inte annat än hålla med.. Han skickade remiss i augusti.. 3 månader har gått.. När det gäller annat än fysisk sjukdom får man så snällt vänta här i Sverige. Det är väl inget viktigt med oss som dras med depression/utmattning etc hela livet..?

Aja. Sen blev det en sväng på Lindex och jag fick det lite shoppat för 400 pix, 2 jeans och en t-shirt. Fynd! Ett par svarta baggysar, riktigt nice för bara 299:- (ej rea) och så ett par jeans för halva reapriset för 99:- och en t-shirt som hon slog in fel på så totalt blev det 408 kr. Mycket nöjd med mitt inköp! =)

och nu tänkte jag sova.. drar ut på det hela tiden för jag vet att jag kommer vakna om 2-3 timmar ändå, trots sömntablett.. och sen ligga och vrida och vända i massor massor av timmar. Fick nån ny skit utskrivet som han trodde jag iaf skulle kunna sova 7 timmar på. Jag kan ju hoppas för sömnen gör så sjukt mycket, eller ja, icke sömnen, jag får varje natt... Inte konstigt man mår skit under dagtid.

Well. Ciao.


Vit lögnaktig psykos?

Mamma har redan ringt en gång, men jag svarade inte. Men när hon ringer nästa gång, idag eller imorgon så ska jag svara på hennes fråga om hur intervjun gick med att säga att det satt en stoor stor apa i min säng som hindrade mig och som sa att han skulle döda mina katter om jag gick på intervjun..

Undra om hon kommer tro mig? Mamma lär väl tro jag fått en psykos eller nåt. Ha ha. Stackars mamma. Men nu ser jag nästan fram emot att hon ringer.

I like to busa. ;-)


Tack Cindy!

Postat av: Glitterskatan

Oavsett om du orkade gå på interjuven eller inte är jag stolt över dig. Du är en stark person som är öppen med hur du mår och kämpar på som en oxe. Många kramizar!

2009-11-10 @ 13:20:23


Tack! Du är ett starkt ljus i mitt liv just nu och jag blev rörd av din kommentar. Tack kära vän!

Mm

Nu känns det genast lite bättre när jag skrivit av mig. Som om "skulden" släppte för en stund.

Får se hur jag löser det här med mamma, jag hittar nog på att jag var på den där intervjun ändå, om inte syrran avslöjar något innan.. För hon kommer ringa direkt efter jobbet idag och "kontrollera" hur det gick, och domdera om det inte gick.. och jag orkar inte med nån domdering, jag är för fan 32år och bott hemifrån i 16 jävla år nu..

Inse det. Hon behandlar mig som jag är 14 fortfarande. Vägrar klippa nagelsträngen verkar det som.

failure

Nej jag är inget offer, vägrar vara ett offer. Men just nu sitter jag och gråter och känner mig som världens mest misslyckade och värdelösaste människa. Jag ville gå upp och göra den här intervjun, men hade inte kraften att ta mig upp, och ångesten blev för stor. Och jag sökte jobbet för jag skulle vilja ha det, men jag orkar inte just nu. Jag måste få mig själv att inse att jag måste få den där hjälpen jag behöver först-först-först och rätt medicin, men allt är fortfarande en gåta bara. Ingen har ringt från Affektiva ännu och jag undrar hur länge det tar. 

I ärlighetens namn sökte jag också jobb för att alla andra ska tycka bättre om mig, och att jag inte är en jobbig människa med psykiska problem som är sjukskriven.. För så känns det, som att jag är en börda för vissa, trots att jag aldrig ber om ett skit. Att det är så jävla jobbigt att ha med en person att göra som inte funkar som alla andra. Mamma, pappa, etc, inser inte riktigt, och jag kan förstå dom, deras sätt, att jobba är det enda rätta.. det får alla att må så bra.

Men tänk om jag inte klarar av människor så bra just nu? Tänk om jag är osocial som få, ryser vid tanken på att titta upp och stå framför kassörskan i affären? Tänk om jag undviker att åka tåg så gott det går för jag tycker det är jobbigt när det känns som alla stirrar på mig. Tänk om!? Eller nej, tänk inte om, det är så. Lyssna.

Men vet inte hur många gånger jag skall behöva säga det till min släkt innan jag får den förståelse jag behöver. Tänk om ändå mamma kunde säga; "Vad bra att du sökte ett jobb, men okej, nu klarade du inte av att komma iväg på intervjun, men med lite hjälp och så så kanske du klarar av att gå nästa gång" så man slipper få skuldkänslor jämt för den man är. Men jag vet hur det kommer låta och låter det så så slänger jag på luren och känner mig värdelös. Eller så ljuger jag helt enkelt. Ja, jag var på intervju, det gick bra, helt okej. Mkt lättare så har jag insett här i livet. Men jag gillar inte att ljuga. Vita lögner? Ja ibland kan ju det vara okej, för att jag själv ska slippa må skit. Men varför ska jag behöva dölja vem jag är för min egen mamma t.ex?

Jag är bara jag och jag kan inte rå för det. Hajjar ni? + ett neuropsykiatriskt funktionshinder för att vara korrekt.

Fucking adhd-skit.

Var så glad för 2 veckor sen när jag fick tid för jobbintervju. Idag har jag mest haft ångest. Kommer jag orka jobba om jag får det? Kommer jag klara en intervju? Kommer jag komma upp och iväg till Täby till kl 13. Kan låta bisarrt för andra, men för mig är det tidigt just nu, att vara "klar och vaken" och redo för intervju den tiden på dagen. Och jag känner mig nervös och inte alls så säker på mig själv som jag kan göra ibland. Det får bli en lugnande innan så jag är sansad.

Hoppas verkligen jag tar mig iväg imorgon. Ska lägga mig i tid och ta en sömntablett, kanske vid 22-23 iaf, eftersom jag sover ca 12 timmar "normalt" så kanske det funkar att sova att kliva upp vid 10. Då har jag 2 timmar att vakna på och ge mig iväg strax efter 12..

Aja. Det visar sig imorgon. Hoppas på att jag känner mig någorlunda imorgon- men tänker inte känna mig som en dålig människa om jag skulle misslyckas! Det vägrar jag. Jag är sjukskriven trots allt.. och har ändå valt att söka jobb, många sätter verkligen press på mig, eller ja, föräldrar mest, föräldrar som inte förstår, men visst, jag vet att innerst inne så handlar det ju om att dom vill att jag ska må bra, ha ett bra jobb och trivas bättre med livet än vad jag gör nu, och ja, ett jobb, i lagom takt, skulle kanske funka......

Intresseklubben antecknar va!?


Vintertrött?

D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är D-vitamin nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.

D-vitaminkällor
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin. Ju större exponerad hudyta, desto mer D-vitamin bildas. Efter cirka 30 min sker ingen ytterligare produktion.
Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.

D-vitaminrika livsmedel
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin.
Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol). D2 (ergokalciferol) är 2-10 gånger mindre effektiv.

Riskgrupper
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin.

Överdosering
Tillskott med D-vitamin har länge hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla har nu visat sig vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.
I studier har dosbehov och säkerhet undersökts. Dessa talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) vitamin D3/dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Jämför detta med livsmedelsverkets rekommendation på 400 IE per dag som alltså bara utgör 10% av optimal dos.
Referens: www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

Innehåll per kapsel
D3 (kolekalciferol) 2000 IE (50 mcg)
Fyllnadsmedel: Mikrokristallin cellulosa.
Kapseln är vegetabilisk och består av modifierad stärkelse.


Tänkte bara påminna så här i trötthetstider- allt är värt att prova och jag käkade dom här förra vintern. Jag skall beställa iaf och jag har köpt järntillskott som jag börjat käka nu. Köp inte på apoteket, kollade härom dagen och deras D-vitamin innehåller lååångt ifrån tillräckligt med d-vitamin än vad som är rekommenderat av forskarna..

Så nu förstår jag varför Tess mormor mådde bättre när hon solade solarium på vintrarna.. Jag har ju alltid hävdat det min läkare sagt till mig, att ljuset inte går igenom ögonen in till talgkottkörteln om dom inte är öppen och i en viss tid, varje dag.. som t.ex i ett ljusrum speciellt anpassat för detta. Men UV-ljuset gör att det bildas D-vitamin i kroppen, vilket också gör gott alltså. :)

Så nu vet jag det. Kanske blir till att sola solarium nån dag då och då kanske.. Inte gjort det på åratal, dels för at jag knappt får nån färg, och dels för att det inte är bra för huden. Men Vill man bli för tidigt åldrad, rynkig och riskera hudcancer-sola mycket solarium.... ;-)


Jag är omöjlig!!

Skulle gå på Ica och handla värmeljus. Vad kommer jag hem med? Oliver, glödlampor, snus och läkerol.

Otippat? Not... :S


I can see u..

När jag skulle vädra lite inför natten upptäckte jag att grannarna i huset mittemot kollar på porr på deras stora widescreen.. Gardinerna fördragna, men tunna ljusa sådana så man ser rätt igenom.. ha ha skaffa svarta gardiner eller nåt tills imorgon natt.. ;-) Skulle praktiskt taget kunna stå på min balkong och kolla jag också, såå mycket syns deras tv.. Kanske borde fråga imorgon, med ett skri mellan husen, vilken tv dom har, verkar vara fin bildkvalité på den... ;)


RSS 2.0