Vintertrött?
D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är D-vitamin nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.
D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.
D-vitaminkällor
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin. Ju större exponerad hudyta, desto mer D-vitamin bildas. Efter cirka 30 min sker ingen ytterligare produktion.
Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.
D-vitaminrika livsmedel
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin.
Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol). D2 (ergokalciferol) är 2-10 gånger mindre effektiv.
Riskgrupper
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin.
Överdosering
Tillskott med D-vitamin har länge hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla har nu visat sig vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.
I studier har dosbehov och säkerhet undersökts. Dessa talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) vitamin D3/dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Jämför detta med livsmedelsverkets rekommendation på 400 IE per dag som alltså bara utgör 10% av optimal dos.
Referens: www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
Innehåll per kapsel
D3 (kolekalciferol) 2000 IE (50 mcg)
Fyllnadsmedel: Mikrokristallin cellulosa.
Kapseln är vegetabilisk och består av modifierad stärkelse.
Tänkte bara påminna så här i trötthetstider- allt är värt att prova och jag käkade dom här förra vintern. Jag skall beställa iaf och jag har köpt järntillskott som jag börjat käka nu. Köp inte på apoteket, kollade härom dagen och deras D-vitamin innehåller lååångt ifrån tillräckligt med d-vitamin än vad som är rekommenderat av forskarna..
Så nu förstår jag varför Tess mormor mådde bättre när hon solade solarium på vintrarna.. Jag har ju alltid hävdat det min läkare sagt till mig, att ljuset inte går igenom ögonen in till talgkottkörteln om dom inte är öppen och i en viss tid, varje dag.. som t.ex i ett ljusrum speciellt anpassat för detta. Men UV-ljuset gör att det bildas D-vitamin i kroppen, vilket också gör gott alltså. :)
Så nu vet jag det. Kanske blir till att sola solarium nån dag då och då kanske.. Inte gjort det på åratal, dels för at jag knappt får nån färg, och dels för att det inte är bra för huden. Men Vill man bli för tidigt åldrad, rynkig och riskera hudcancer-sola mycket solarium.... ;-)