Melankolisk dygnsrytm!

Sömnsvårigheter eller (OCH) ökad sömn;

 

Sömnsvårigheter är vanliga. En del har svårt att somna. Många sover ytligare än vanligt, vaknar lätt och kan inte somna om. Besvär av tidigt uppvaknande är ofta typiskt. Man somnar kanske utan svårigheter, men vaknar sedan på småtimmarna och kan inte somna om. Morgontimmarna blir plågsamma, präglade av kval och ångest. Man talar om ”vargtimmar”. En del reagerar på motsatt sätt. De känner sig tunga i kroppen, ligger mycket, och sover betydligt mer än normalt, ofta mer än 12 timmar per dygn. Många säger att de ”går i ide”. Ökad sömn är mycket vanligt vid bipolära depressioner.

__________________________-

Den texten hittade jag på bipolarsjuk.se tror jag det var. TACK! Fler än jag alltså som har en sån dygnsrytm. Jag har både sömnproblem, sover dåligt, vaknar med många mellanrum samtidigt som jag behöver extremt mycket sömn. Känt jag behöver just 12 timmars sömn för att känna mig "vaken". Har ju alltid sagt till läkaren att när jag "klockat" så har jag upptäckt att det är tolv timmar som gäller i sömnväg när jag mår dåligt.. Kändes så jävla träffande att läsa det så jag var tvungen att dela med mig.

Hittade även den här texten;

Ibland har symtomen vid egentlig depression en s.k. ”melankolisk dygnsrytm”. Besvären är då genomgående svårast under morgnarna och förmiddagarna, för att sedan successivt minska och vara minst uttalade under kvällarna. -_______________________

Precis så är det för mig också. Hatar dagar. Vill leva kväll och natt dygnet runt..

http://www.bipolarsjuk.se/pdf/del1_Biopolar_sjukdom_ny.pdf

Intressant sida för er som undrar hur "vi" funkar.. Kan vara bra att ha i åtanke för dom som undrar varför jag är som jag är. Varför jag fungerar som jag gör med både ris och ros. Det här + Adhd är som sagt ingen lätt match. Men jag försöker så gott det går.

 

:::::::...

Idag har jag haft en jobbig dag, men också som en sten släppts från mitt bröst.. Tar inte upp det här..

Fick även en impuls att boka tågbiljett till Bräcke till släkten, så jag åker dit några dagar. Bara att ta tillfället i akt när jag känner "lust" och "ork". Känner ingen direkt ork, men tvingar mig själv. Vilket både är negativt och positivt i olika bemärkelser. När jag kommer tillbaka till Sthlm så har jag möte på AF igen dagen efter. Kanske dumt att ta allt i samma veva, men äh, jag har lust nu så nu åker jag.

 

Hej hopp!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0