Vart tog charmen med julen vägen?

Är det inte jävligt fucked up hur vi människor beter oss under julen? Vi som inte ens går i kyrkan, läser bibeln eller som jag, som visserligen är döpt men inte ens är konfirmerad, ska ändå hedra jesu födelse under julafton med att ge varandra gåvor. Och det ska inte vara lite heller. Julklappar hit och julklappar dit. Barnen nuförtiden får bara dyrare och dyrare saker, och lassvis med grejjor. Jag förstår faktiskt inte var charmen med julen har tagit vägen. 

Räknas bara dom som köper dyrast och flest klappar!? Eller? Vissa tänker nog så, att ju mer det kostar desto bättre människa är jag och visar på det sättet att dom har råd, och kanske även en viss status- "jag har ett välbetalt jobb och jag kan köpa si och så dyra julklappar till mina nära och kära"..

Jag tycker det är skitjobbigt att springa runt på stan eller i nån galleria, och hetsa för denna jul, och överallt höra hur alla diskuterar kring julklappar och julen. Hur mycket får det kosta? Barnen måste få julklappar av samma summa ungefär, och vad ska man egentligen köpa till barn som har allt, pappa, mamma, syskon m.flera? För mig blir det en ständigt jakt på nånting som inte får kosta för mycket, men som ändå både jag och den som får klappen blir nöjd med. Det är inte lika lätt att köpa julklappar när man har en viss budget att gå efter, och tyvärr spricker den budgeten rätt fort, även om man säger att i år ska jag inte köpa alltför mycket. Vi svenskar handlar för miljoner just till julen. Det är ju fan galenskap!

Syrrans äldsta dotter Wilma svarade iaf väldigt vettigt när jag frågade över msn vad hon önskar sig i julklapp; "Jag blir glad för vad som hälst!" Det tyckte jag var väldigt bra svarat av en tjej på 10 år, det är ju ändå då man tycker juklappar är som mest spännande, när man är barn.

Jag tycker iaf man ska försöka tänka lite längre än så under såna här högtider. Det viktigaste vi har är varandra. Äta lite gott och visst nån klapp skadar väl inte, absolut inte för barnen, men dessa enorma mängder, det är totalt onödigt.

Tänk på dom hemlösa, som sover på en kartongbit och käkar en 10kronorsburgare i bästa fall på julafton, eller barn i andra länder som faktiskt inte ens får mat varje dag, kanske inte ens rent vatten.  Visst, vi kanske inte kan påverka detta så mycket, men det minsta man kan göra är iaf att skänka en tanke, eller en hundring, bli fadder till ett barn, eller kanske rensa ut garderoben och ge den gamla dunjackan till någon behövande på stadsmissionen. Att göra en god gärning helt enkelt, istället för att bara hetsa runt på stan och tänka på sig själv.  Skänk en slant ibland, det kan aldrig skada. Dom få gånger jag har småpengar brukar jag ha nån krona i jackan om det kommer nån hemlös och tigger, så lite kan göra så mycket för dom. Såna små gärningar ibland tror jag är viktigt för att man själv ska må bra. Att man stannar upp, tänker och inser att vi har det rätt bra ändå. Vi har iaf tak över huvudet, även om vi inte kanske kunde köpa dom där snygga jeansen för 1000 spänn!?

När jag får barn så tänker jag inte välla klappar över dom (säger jag nu iaf) - det känns som det räcker med några stycken, några få men fina klappar.

Att visa att julen är till för att umgås med nära och kära och ha det bra. Att se vad man har i det lilla enkla ibland.



Kommentarer
Postat av: Johanna

Förstår inte heller den där hetsen. Iofs älskar jag köpa paket, men spelar som ingen roll när på året det sker, men skoj hitta en suverän present, tex hittade jag räkchips åt en granne som älskar såna, kostade inte många kronor, men hon blev glad.

Hoppas du får en bra jul, här ska vi fira jul med fika med mina föräldrar, sen ut på ett hunddagis till några bekanta och ders familj och äta på kvällen.

2008-12-20 @ 20:51:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0